11 lutego, 2016
Sałatki i surówki z zielonym groszkiem

Zielony groszek jest soczysty, słodki i lekko strawny. Zawiera liczne witaminy, a zwłaszcza witaminy A, B1, C, E oraz dużo fosforu i cukru. Groszek zielony można spożywać gotowany i na surowo; stanowi atrakcyjny składnik wielu surówek i sałatek.
Surówka z zielonego groszku
50 dag zielonego groszku, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki majonezu, 2 łyżki posiekanego koperku
Młody groszek wyłuskać, opłukać, odsączyć, osolić, oprószyć pieprzem. Czosnek obrać, posiekać, dodać do majonezu i polać groszek. Posypaą koperkiem. Podawać jako przystawkę.
Sałatka z zielonego groszku z cykorią
20 dag zielonego groszku (mrożonego lub konserwowego), sól, cukier, 2 cykorie, 1-2 jabłka, 3-4 łyżki oleju, sok z cytryny
Groszek mrożony zalać małą ilością wrzącej osolonej i osłodzonej wody, gotować około 5 minut, osączyć (groszek konserwowy osączyć na sicie). Cykorie oczyścić, pokroić w talarki. Jabłka opłukać, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystkie składniki wymieszać z olejem. Przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać jako samodzielne danie na drugie śniadanie lub kolację.

Groszek
Sałatka z zielonego groszku w pomidorach
1 puszka zielonego groszku, 8 niedużych, kształtnych pomidorów, 1/2 szklanki majonezu, 1/4 szklanki śmietany, sól, pieprz, curry
Groszek osączyć. Pomidory umyć, przeciąć w poprzek na 2/3 wysokości, spodnią część wydrążyć (wydrążoną miazgę wykorzystać do zupy lub sosu). Majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą, pieprzem, curry, wymieszać z groszkiem. Wydrążone pomidory napełnić groszkiem z majonezem i przykryć ściętymi wierzchołkami. Podawać jako przystawkę.
Sałatka z zielonego groszku – wykwintna
1 puszka zielonego groszku, 2 pomarańcze, 1 mały ogórek (świeży), 1 jabłko, 2 marynowane papryki, 10 dag sera żółtego, kilka łuskanych orzechów włoskich, kilka łyżek majonezu, liście sałaty, posiekana natka pietruszki
Groszek osączyć. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki. Ogórek i jabłko obrać, pokroić w kostkę. Papryki pokroić w paski, ser pokroić w kostkę. Orzechy posiekać, pozostawiając kilka połówek do przybrania. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, ułozyć na liściach sałaty. Przybrać połówkami orzechów, paskami papryki i natką. Podawać jako przystawkę.
Sałatka z zielonego groszku z jajami
1 puszka zielonego groszku, 2 pory (ok. 20 dag) lub 1 seler (ok. 15 dag), 1 jabłko, kilka łyżek majonezu, sól, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, 2 jaja (ugotowane na twardo)
Groszek osączyć. Pory lub seler umyć, obrać, obgotować, pokroić w kostkę. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Przybrać cząstkami jaj. Podawać jako przystawkę.