Home / Surówki i sałatki z warzyw / Sałatki i surówki z ziemniaków
31 Marzec, 2016

Sałatki i surówki z ziemniaków

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin

Ziemniaki są warzywem średniokalorycznym (100 g ziemniaków dostarcza 80 kalorii). Zawierają znaczne ilości węglowodanów; wysokowartościowe białko, sole mineralne i witaminy (witaminę C i witaminy z grupy B). Najwięcej witaminy C zawierają ziemniaki młode. Ziemniaki mają właściwości odkwaszające i wpływają korzystnie na równowagę zasadowo-kwasową organizmu. Dlatego stanowią doskonały dodatek do potraw mięsnych. Ponieważ najwięcej soli mineralnych i witamin znajduje się bezpośrednio pod skórką, młodych ziemniaków nie należy obierać – wystarczy je dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, a stare ziemniaki dokładnie umyć i bardzo cienko obrać. Kiełkujące ziemniaki należy obierać grubo, usuwając zielone miejsca, oraz po zagotowaniu zmienić wodę, ponieważ w czasie ogrzewania przechodzi do wywaru szkodliwa dla zdrowia solanina. Ziemniaki na sałatki najlepiej jest dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i gotować w łupinach lub piec w alufolii.

Sałatka z ziemniaków z zieleniną
50 dag ziemniaków, pęczek szczypiorku lub dymki, sól, pieprz, ocet od grzybków marynowanych lub sok z cytryny, kilka łyżek oleju, natka pietruszki

Ziemniaki umyć, ugotować, gdy przestygną obrać, pokroić w kostkę. Szczypiorek lub dymkę opłukać, osączyć, posiekać, dodać do ziemniaków. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, octem lub sokiem z cytryny, zalać olejem. Przybrać natką. Podawać do potraw mięsnych, jaj sadzonych lub jajecznicy.

Sałatka z ziemniaków z sosem selerowym
50 dag ziemniaków; sos: 2 żółtka, 1/2 szklanki oleju sojowego, 1 buteleczka jogurtu, sól, pieprz, sok z cytryny, 1 seler, posiekana zielenina (koperek, natka pietruszki)

Ziemniaki umyć, ugotować, gdy przestygną obrać, pokroić w cienkie plasterki. Przygotować sos selerowy: żółtka utrzeć, dolewając małymi porcjami olej. Gdy sos zgęstnieje, dodawać stopniowo jogurt (o temperaturze pokojowej – nie z lodówki), a następnie przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce z małymi otworami bezpośrednio do sosu. Wymieszać z ziemniakami, posypać zieleniną. Podawać do potraw mięsnych, ryb smażonych.

Sałatka z ziemniaków z jabłkami i selerem
50 dag ziemniaków, 1 duży seler, 1-2 jabłka, 2 cebule, sól, cukier, pieprz, sok z cytryny, kilka łyżek oleju, musztarda, posiekana zielenina (koperek, szczypiorek)

Ziemniaki i seler umyć, ugotować, gdy przestygną obrać, pokroić w kostkę. Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny, dodać olej roztarty z musztardą, posypać posiekaną zieleniną. Podawać jako samodzielne danie na kolację.

Sałatka z ziemniaków z fasolą
50 dag ziemniaków, 10 dag fasoli (perłowej), sól, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany, pieprz, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, 1 łyżka musztardy, posiekany szczypiorek, kilka liści sałaty

Ziemniaki umyć, ugotować, gdy przestygną obrać, pokroić w kostkę. Fasolę opłukać, namoczyć w letniej wodzie na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, gdy już będzie miękka osolić, osączyć. Cebulę obrać, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, musztardą. Posypać szczypiorkiem, przybrać sałatą. Podawać do śledzi lub ryb smażonych, gotowanej kiełbasy.

Sałatka z ziemniaków z fasolką szparagową
25 dag ziemniaków, 1 seler, 25 dag fasolki szparagowej (ew. konserwowej), 4 jaja (ugotowane na twardo), kilka łyżek majonezu, sól, pieprz, sok z cytryny, 4 pomidory

Ziemniaki umyć, ugotować, gdy przestygną obrać, pokroić w kostkę. Seler wyszorować, zanurzyć we wrzątku (około 2 minuty), obrać, pokroić w drobną kostkę. Fasolkę umyć, usunąć włókna, ugotować, pokroić na kawałki długości około 2 cm. Jeśli jest z puszki osączyć, pokroić. Jaja obrać, pokroić w plasterki. Jarzyny połączyć, wymieszać z majonezem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Przybrać plasterkami jaj i plasterkami pomidorów oraz majonezem. Podawać jako samodzielne danie na kolację.

Sałatka z ziemniaków z pieczarkami
50 dag ziemniaków, sól, oliwa, 20 dag pieczarek, pieprz, sok z cytryny, 2 jaja (ugotowane na twardo), kilka łyżek majonezu, 10 dag korniszonów

Ziemniaki umyć, ugotować, gdy przestygną obrać, pokroić w plastry, osolić i skropić oliwą. Pieczarki oczyścić, opłukać, ugotować, osączyć, osolić, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na pół godziny. Jaja obrać, rozgnieść widelcem, wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, wymieszać z ziemniakami i pieczarkami. Podawać przybrane korniszonkami jako przystawkę.

Sałatka z ziemniaków po śląsku
50 dag ziemniaków, ocet, sól, 1 cebula, 5 dag wędzonej słoniny, pieprz, 1 ogórek kwaszony

Ziemniaki umyć, ugotować, gdy przestygną obrać, pokroić w plastry, zalać słabym octem, osolić. Cebulę obrać, posiekać. Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić, skwarki wyjąć, włożyć do tłuszczu cebulę, zasmażyć na złoty kolor. Dodać cebulę z tłuszczem do ziemniaków. Przyprawić do smaku octem, pieprzem, pozostawić na 30 minut. Ozdobić pokrojonym ogórkiem. Podawać jako samodzielne danie na kolację.

Tagi: palarnia kawy, żywność ekologiczna