HomeSurówki i sałatki z warzyw Sałatki i surówki ze skorzonery

Sałatki i surówki ze skorzonery

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin Tagi: , ,

Skorzonera ma ciemne korzenie, stąd nazwa „czarne korzonki”. Ponieważ skorzonerę jada się w okresie jesienno-zimowym, a smakiem przypomina szparagi, niektórzy nazywają ją „zimowymi szparagami”. Częścią jadalną skorzonery jest kórzeń, którego skóra ma prawie czarną barwę, a miąższ jest czysto biały. Skorzonera odznacza się dużą wartością odżywczą. Zawiera około 20% skrobi i cukrów, witaminę C i witaminy z grupy B oraz dużo żelaza i fosforu. Korzonki skorzonery nie nadają się na surówkę, ale są świetne po ugotowaniu – mogą więc być wykorzystane na sałatki. Kupuje się wyłącznie korzonki jędrne (nie wyschnięte), które trzeba umyć, oskrobać i włożyć do lekko zakwaszonej octem lub kwaskiem cytrynowym wody, co chroni je przed ciemnieniem, a następnie opłukać i gotować w wodzie z dodatkiem soli, cukru i 1 łyżki mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie.

Sałatka ze skorzonery z majonezem
60 dag skorzonery, sól, cukier, 1 łyżka mąki, 3-4 łyżki majonezu lub śmietany, posiekana zielenina (natka pietruszki, koperek)

Korzenie skorzonery oczyścić, umyć, ugotować w małej ilości osolonej wody z dodatkiem cukru i mąki, osączyć, ostudzić, pokroić na kawałki o długości 1,5 cm. Wymieszać z majonezem lub śmietaną. Przyprawić do smaku solą, cukrem. Posypać zieleniną. Podawać z bułką na kolację.

Sałatka ze skorzonery z żółtym serem
60 dag skorzonery, sól, cukier, 1 łyżka mąki, 20 dag żółtego sera, 1 ogórek konserwowy, 1 jabłko, 2 jaja (ugotowane na twardo), kilka śliwek lub gruszek z półsłodkiej marynaty lub kilka oliwek, sok z cytryny, 3-4 łyżki oleju, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 szklanki śmietany, posiekana zielenina (natka pietruszki, koperek), kilka włoskich orzechów

Korzenie skorzonery oczyścić, umyć, ugotować w małej ilości osolonej wody z dodatkiem cukru i mąki, osączyć, ostudzić, pokroić na kawałki o długości 1-1,5 cm. Ser pokroić w „zapałkę”. Ogórek i jabłko obrać, pokroić w wąskie paski. Jaja obrać, posiekać. Owoce lub oliwki wyjąć z zalewy, pokroić w paski. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny. Olej wymieszać z musztardą, a następnie ze śmietaną i zalać pozostałe składniki. Posypać zieleniną. Przybrać połówkami włoskich orzechów. Podawać z pieczywem.

Sałatka ze skorzonery ze śmietaną
60 dag skorzonery, sól, cukier, 1 łyżka mąki, 1/2 szklanki śmietany, posiekana natka pietruszki

Korzenie skorzonery oczyścić, umyć, ugotować w małej ilości osolonej wody z dodatkiem cukru i mąki, osączyć, ostudzić, pokroić na kawałki o długości 1-1,5 cm. Wymieszać ze śmietaną i natką. Podawać do mięs.

Tagi: barman na wesele, diabetycy