21 marca, 2016
Sałatki i surówki ze śliwek

Wiele jest odmian śliwek, na surówki najlepsze są jednak renklody i węgierki. Śliwki są wysokokaloryczne (100 g sliwek dostarcza 60 kalorii). Zawierają witaminy z grupy B, witaminę A oraz wapń, żelazo, fosfor. Są również zasobne w pektyny. Spożywane w nadmiarze działają rozwalniająco. Z tych powodów śliwki suszone są zalecane w stanach obstrukcyjnych. Najlepsze są śliwki spożywane na surowo.
Surówka z renklod
50 dag renklod, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody
Renklody umyć, usunąć pestki, pokroić w paski, ułożyć w salaterce. Z cukru i wody przygotować syrop, przestudzić. Zalać nim śliwki.
Surówka ze śliwek
50 dag śliwek, 1/4 szklanki cukru, sok z cytryny
Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić w paski, posypać cukrem, skropić sokiem z cytryny.
Surówka ze śliwek i dyni
25 dag śliwek, 40 dag dyni, 1/3 szklanki cukru pudru, sok z cytryny, wanilia lub cukier waniliowy
Śliwki umyć, usunąć pestki, kilka odłożyć, pozostałe pokroić w paseczki. Dynię obrać, pokroić w paseczki; wymieszać śliwki z dynią, posypać cukrem pudrem, dodać sok z cytryny, posiekaną wanilię lub posypać cukrem waniliowym. Oziębić. Przed podaniem przybrać śliwkami.
Surówka ze śliwek z jabłkami
30 dag śliwek, 20 dag jabłek, smażona skórka pomarańczowa, 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru
Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić w paski. Jabłka umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Skórkę pomarańczową pokroić w paski. Żółtka ubić z cukrem, wymieszać z owocami i skórką pomarańczową.
Surówka z suszonych śliwek
40 dag suszonych śliwek, 4 łyżki cukru, goździki, cynamon, (sok z 1/4 cytryny)
Śliwki umyć w ciepłej wodzie, zalać 3 szklankami letniej wody, pozostawić przez noc. Następnego dnia ugotować syrop z wody, w której moczyły się śliwki, i z cukru, dodać przyprawy. Syrop ostudzić, przecedzic (można przyprawić do smaku sokiem z cytryny) i zalać nim wypestkowane śliwki.
Surówka z suszonych śliwek z kminkiem
10 dag suszonych śliwek, 1 szklanka wody, 3/4 szklanki cukru, kminek
Śliwki umyć w ciepłej wodzie, namoczyć na kilka godzin w letnim syropie przygotowanym z wody i cukru. Gdy napęcznieją, przeciąć wzdłuż (nie do końca), wyjąć pestki i włożyć na ich miejsce kilka ziarenek kminku. Śliwki spiąć plastykowymi wykałaczkami i ułożyć na szklanym półmisku wykałaczkami na zewnątrz. Podawać jako przystawkę.
Surówka z suszonych śliwek z żurawinami
40 dag suszonych śliwek, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki żurawin
Śliwki umyć w ciepłej wodzie, zalać 2 szklankami letniej wody, pozostawić przez noc. Następnego dnia ugotować syrop z wody, w której moczyły się sliwki (jesli potrzeba dodać trochę świeżej wody) i z cukru, ostudzić. Żurawiny opłukać, rozetrzeć (zmiksować) i wymieszać z syropem. Zalać nim wypestkowane śliwki.
Śliwki faszerowane
40 dag suszonych śliwek, 10 dag łuskanych orzechów laskowych, 1/3 szklanki smażonej skórki pomarańczowej, 1/2 szklanki śmietanki, 1 łyżka cukru pudru
Śliwki umyć w ciepłej wodzie, zalać letnią wodą, pozostawić przez noc. Osączyć, przeciąć wzdłuż (nie do końca), wyjąć pestki. Orzechy drobno posiekać lub zemleć przez maszynkę. Skórkę pomarańczową posiekać, wymieszać z orzechami. Otrzymaną masą napełnić śliwki, ułożyć je w salaterce i zalać śmietanką ubitą z cukrem pudrem.
Możemy również wykonać naturalny sok ze śliwki