Home / Surówki i sałatki z warzyw / Sałatki i surówki ze szparagów
20 Kwiecień, 2016

Sałatki i surówki ze szparagów

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin

Szparagi są warzywem niskokalorycznym (100 g szparagów dostarcza 15 kalorii). Zawierają witaminy C, B1, B2 oraz wiele soli mineralnych. Ponieważ w ich skład wchodzą również związki purynowe i asparagina, są moczopędne. Pełnowartościowe i najsmaczniejsze są szparagi świeżo zebrane. Można je przechować 1-2 dni zawinięte w wilgotną sciereczkę na dole lodówki. U nas uprawia się szparagi białe które wymagają obierania. Końce szparagow, przeważnie zdrewniałe należy odcinać. Czas gotowania szparagów zależy od ich grubości i wynosi 20-50 minut. Najpierw wkłada się do wrzątku grubsze szparagi, a po kilku minutach dokłada ciensze aby się wszystkie jednoczesnie ugotowały. Najczęściej gotuje się szparagi w wąskim, wysokim garnku „na stojąco”, powiązane w pęczki, główkami do góry. Wodę nalewa się poniżej główek, Wówczas gotują się w parze. Wygodne w użyciu są szparagi konserwowe.

Sałatka ze szparagów
1/2 kg szparagów, sól, cukier, 1 cebula, 2-3 łyżki oleju (sojowy, słonecznikowy), 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, 1 jajo (ugotowane na twardo), posiekana natka pietruszki lub rzeżucha

Szparagi oczyścić z włókien, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać sól, cukier, ugotować, odcedzić, pokroić na kawałki długości 3 cm. Przyrządzić zaprawę z drobno pokrojonej cebuli, oleju, soku z cytryny, musztardy i soli. Szparagi wymieszać z zaprawą i pozostawić w lodówce na godzinę. Przed podaniem posypać posiekanym jajem i natką lub rzeżuchą. Podawać na kolację z pieczywem.

Sałatka ze szparagów z zielonym groszkiem
1/2 kg szparagów, sól, cukier, 1 mała puszka zielonego groszku, kilka łyżek majonezu, pieprz, sok z cytryny, 1 jajo (ugotowane na twardo), 1 duży pomidor

Szparagi oczyścić z włókien, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać sól, cukier, ugotować, odcedzić, pokroić na kawałki długości 3 cm. Wymieszać z groszkiem odsączonym z zalewy i majonezem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Przybrać plasterkami jaja i pomidora. Podawać jako przystawkę.

Sałatka ze szparagów z jajami
1/2 kg szparagów, sól, cukier, kilka łyżek majonezu, posiekana zielenina (szczypiorek, natka pietruszki), 4 jaja (ugotowane na twardo)

Szparagi oczyścić z włókien, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać sól, cukier, ugotować, odcedzić, pokroić na kawałki długości 3 cm. Wymieszać z majonezem i zieleniną. Przybrać plasterkami jaj. Podawać z pieczywem na kolację.

Sałatka ze szparagów z szynką
1/2 kg szparagów, sól, cukier, sok z cytryny, 15 dag chudej szynki, 25 dag małych truskawek, kilka łyżek majonezu

Szparagi oczyścić z włókien, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać sól, cukier, ugotować, odcedzić, pokroić na kawałki długości 3 cm, skropić sokiem z cytryny. Szynkę pokroić na kawałki. Truskawki umyć, obrać z szypułek, połączyć ze szparagami i szynką, wymieszać z majonezem. Podawać jako przystawkę.

Sałatka ze szparagów z orzechami
1/2 kg szparagów, sól, cukier, 1 kwaskowe jabłko, 2 łyżki posiekanych orzechów, kilka łyżek majonezu, liście sałaty, 2 jaja (ugotowane na twardo); 2 pomidory

Szparagi oczyścić z włókien, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać sól, cukier, ugotować, odcedzić, pokroić na kawałki długości 3 cm. Dodać jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę, orzechy, wymieszać z majonezem. Sałatkę ułożyć na wypłukanych i osączonych liściach sałaty. Przybrać plasterkami jaj i ćwiartkami pomidorów. Podawać jako przystawkę.

Tagi: zdrowie, gastronomia, Grillowane szparagi