Home / Surówki i sałatki z warzyw / Sałatki i surówki ze szpinaku
3 Kwiecień, 2016

Sałatki i surówki ze szpinaku

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin Tagi: , , , ,

Szpinak należy do najwartościowszych warzyw. Jest bogaty w witaminy A, B1, B2, PP, C, sole mineralne, a zwłaszcza łatwo przyswajalne żelazo, mangan, magnez, miedź, fosfor, jod, potas, wapń. Ma właściwości krwiotwórcze i dezynfekujące (fitoncydy), ale z uwagi na znaczne ilości kwasu szczawiowego nie powinni go spożywać ludzie chorzy na artretyzm, reumatyzm, wątrobę, nerki i przewód pokarmowy. Jest on natomiast zalecany osobom anemicznym, krwiodawcom i osobom po dużym upływie krwi. Obecnie pojawił się w sprzedaży szpinak nowozelandzki który smakiem i wartością odżywczą nie ustępuje zwykłemu szpinakowi (europejskiemu). Szpinak ten ma łodygę dochodzącą do 1 metra i duże, ciemnozielone liście, kształtem przypominające szpinak zwykły (europejski). Na surówki nadaje się wyłącznie szpinak młody, soczysty, nie zwiędnięty. Potrawy ze szpinaku nowozelandzkiego przyrządza się w taki sam sposób jak ze zwykłego szpinaku (europejskiego).

Surówka ze szpinaku nowozelandzkiego
50 dag szpinaku nowozelandzkiego, 3 łyżki oleju, sok z cytryny, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz

Szpinak przebrać, umyć w kilku wodach, osączyć, pokroić w paseczki, odrzucając łodyżki. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem, przyprawić solą, pieprzem. Zalać szpinak i pozostawić na 1 godzinę aby skruszał. Podawać do potraw z drobiu, cielęciny.

Surówka ze szpinaku zwykłego
30 dag młodego szpinaku 3-4 łyżki oleju, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, sól, pieprz, 2 cebulki, 1 pomidor, 1-2 pęczki rzodkiewek

Szpinak przebrać, umyć w kilku wodach, osączyć, porwać listki. Olej wymieszać z sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, przyprawić do smaku solą, pieprzem. Zalać szpinak i pozostawić na 2 godziny, aby skruszał. Przed podaniem dodać drobno pokrojone cebulki, umyty pomidor i rzodkiewki, wymieszać. Podawać z pieczywem na drugie śniadanie lub jako dodatek do dań podstawowych.

Sałatka ze szpinaku zwykłego z żółtym serem
50 dag szpinaku, 5 dag żółtego sera, 1/3-1/2 szklanki śmietany, sól, papryka w proszku

Szpinak przebrać, umyć w kilku wodach, osączyć, sparzyć wrzącą wodą, przelać zimną wodą, osączyć, pokroić w paseczki. Wymieszać z serem pokrojonym w paski i śmietaną. Przyprawić do smaku solą i papryką. Podawać jako samodzielne danie.

Sałatka ze szpinaku zwykłego z pieczarkami
50 dag szpinaku, 2 jaja (ugotowane na twardo), 25 dag pieczarek, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, sok z cytryny, cukier

Szpinak przebrać, umyć w kilku wodach, osączyć, sparzyć wrzącą wodą, osączyć. Jaja obrać, podzielić na cząstki. Pieczarki umyć, drobno pokroić. Listki szpinaku posypać pieczarkami, ułożyć cząstki jaj, osolić, posypać pieprzem. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, dodać cukier, zalać sałatkę. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę, aby skruszała. Podawać z pieczywem jako samodzielne danie na kolację.

Tagi: green coffee, catering Poznań