Sałatki jarzynowe

Sałatka ziemniaczana z wędzonym boczkiem

Składniki, które będą nam potrzebne do przygotowania tej sałatki, to: 750 g niedużych ziemniaków, 1 większy ogórek konserwowy, 150 g surowego wędzonego boczku w plastrach, 1 płaska łyżka masła, 100-120 ml majonezu, sok z cytryny lub ocet, pół pęczka natki pietruszki lub szczypiorku, sól i pieprz.

Sałatka ziemniaczana z wędzonym boczkiem

Ziemniaki myjemy, szorując je szczoteczką. Nieobrane zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, pilnując by się nie rozpadły. Miękkość sprawdzamy wbijając w nie nóż. Gdy się ugotują odcedzamy. Kiedy ostygną należy je obrać i pokroić w talarki o grubości 5 mm. Ogórek kroimy w cienkie plasterki, a następnie mieszamy z ziemniakami. Boczek kroimy w centymetrowe paski i smażymy na maśle na patelni, aż stanie się chrupki. Dodajemy do ziemniaków, gdy jeszcze jest gorący, wraz z wytopionym tłuszczem. Łączymy z majonezem i, przy użyciu dwóch widelców, wszystko mieszamy, starając się nie rozdrobnić ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub octem. Posypać opłukaną i posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Sałatka jarzynowa

Potrzebne składniki: 10 ziemniaków, 10 korniszonków, 4 marchewki, 3 jajka, 2 buraczki, puszka groszku, puszka miękkiej fasoli, 7 oliwek, 10 pieczarek, 1 jabłko, majonez, sól i pieprz.

Oczyszczone warzyw obieramy ze skórek i gotujemy. Uwaga! Buraki gotujemy oddzielnie. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa kroimy w kostkę, pieczarki na małe kawałki, zaś korniszonki i jabłko ścieramy na tarce. Wszystkie składniki wkładamy do dość dużego, głębokiego naczynia i mieszamy, dodając majonez, szczyptę soli i pieprzu.