Sałatki warzywne

Sałatka grecka

Sałatka ta jest znana na całym świecie. Ci z was, którzy mieli okazję skosztować ją w Grecji, wiedzą, że dobrze przyrządzona smakuje niebiańsko. Mamy nadzieję, że nasz przepis pomoże Ci osiągnąć ten wspaniały, odważny, autentyczny smak, z którego słynie. Cała sztuka polega na tym, żeby zwracać uwagę na szczegóły, dzięki którym sałatka jest tak cudowna: musisz znaleźć najdojrzalsze pomidory, dobrą grecką oliwę, dorodne oliwki, kremową fetę i aromatyczne zioła.

Do przygotowania tej wspaniałej sałatki będziesz potrzebował 1 średniego dojrzałego pomidora, 200 g dojrzałych pomidorów koktajlowych, 1 pomidor bawole serce, 1 średnia obrana czerwona cebula, 1 ogórek, 1 zielona papryka, garść świeżego koperku, garść świeżych listków mięty, duża garść czarnych oliwek wydrylowanych, sól morska, 1 łyżeczka czerwonego octu winnego, 3 łyżki greckiej oliwy, plaster (200 g) fety, 1 łyżeczka suszonego oregano.
Średniego pomidora kroimy w cząstki, pomidory koktajlowe na pół, a pomidora bawole serce w plastry. Wkładamy wszystkie pomidory do salaterki. Kroimy cebulę w cieniutkie plasterki i dodajemy do pomidorów. Robimy widelcem głębokie, podłużne rowki w skórce ogórka i kroimy go w grube plastry. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w plasterki i dodajemy do sałatki razem z ogórkiem.
Grubo siekamy koperek i większość listków mięty, najmniejsze zachowujemy na później; posypujemy nimi sałatkę. Ściskamy w ręku garść oliwek nad salaterką, aby ich sok doprawił warzywa, a następnie wrzucamy je do sałatki.
Doprawiamy sałatkę solą, octem winnym i oliwą. Całość należy szybko przemieszać rękoma.
Przed podaniem kładziemy na samym wierzchu duży kawałek sera feta. Posypujemy całość oregano i pozostałymi listkami mięty, skrapiamy oliwą i od razu podajemy.

Pozostałe przepisy:
1 2 3