Home / Surówki i sałatki z owoców / Zasady przyrządzania surówek i sałatek z owoców
13 Luty, 2016

Zasady przyrządzania surówek i sałatek z owoców

Posted in : Surówki i sałatki z owoców on by : admin Tagi: , , ,

Wszystkie owoce przed spożyciem muszą być umyte – twarde pod silnym strumieniem wody, a jagodowe na sicie pod słabym prądem wody, aby nie uszkodzić owoców, i pozostawione do obcieknięcia.
Owoce należy obierać bezpośrednio przed spożyciem lub przygotowaniem z nich surówek lub sałatek. Do obierania używa się nożyków ze stali nierdzewnej. Po obraniu, jeśli owoce trzeba przez chwilę przetrzymać, należy je skropić sokiem z cytryny, co zapobiega ich czernieniu.


Niektóre owoce można obrać ze skórki przez zanurzenie ich na kilka sekund na cedzaku we wrzącej wodzie. W ten sposób można obrać ze skórki śliwki, morele i niektóre odmiany jabłek, np. Renetę, Landsberską i Kronselkę. Jest to oszczędny sposób usuwania skórki.
Z dużych owoców pestkowych należy usunąć pestki, a z jabłek i gruszek – gniazda nasienne.
Owoce mrożone należy rozmrażać powoli w niskiej temperaturze (na dolnej półce lodówki), a po odtajeniu wraz z sokiem jak najszybciej przeznaczyć do spożycia, gdyż wtedy mają największą wartość. Rozmrożone owoce szybko się psują.
Typowymi przyprawami do surówek i sałatek owocowych są: cukier kryształ, cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Najczęściej podaje się je ze słodką, pasteryzowaną, deserową lub bitą śmietanką.