Home / Surówki i sałatki z warzyw / Sałatki i surówki z papryki
26 Marzec, 2016

Sałatki i surówki z papryki

Posted in : Surówki i sałatki z warzyw on by : admin

Jeszcze 45 lat temu papryka była w polskiej kuchni czymś zgoła egzotycznym. Dziś spowszechniała. Dzięki uprawom papryki pod folią, sezon na nią się wydłużył. Papryka należy do grupy warzyw bogatych w witaminę C i jednocześnie jest pozbawiona enzymu askorbinazy, przyspieszającego rozkład tej witaminy podczas gotowania, duszenia, a nawet odgrzewania. Zawiera znaczne ilości żelaza i karotenu, a przy tym jest niskokaloryczna (100 g papryki dostarcza 27 kalorii), a więc stanowi wspaniały produkt dla osób odchudzających się. Od zawartości kapsaicyny i związków jej pokrewnych zależy łagodność lub ostrość papryki. Papryka jest wykorzystywana w lecznictwie do produkcji maści, kremów, plastrów. Spożywana regularnie obniża ciśnienie krwi, chroni przed zwapnieniem naczyń krwionośnych, wzmaga perystaltykę jelit, lecz spożywana w nadmiarze może podrażnić żołądek. W krajach bałkańskich papryka jest uważana za lek na długowieczność.

Papryka

Papryka

Istnieje wiele odmian uprawianej u nas papryki: słodka (odmiany polska i amerykańska), półsłodka (odmiana węgierska), ostra (bronowicka ostra – odmiana polska, odmiana węgierska). Ponadto w handlu występuje papryka o maleńkich owocach i bardzo ostrym, palącym smaku o nazwie pieprzu tureckiego lub czuszki, wykorzystywana jako przyprawa.
Papryka znajduje szerokie zastosowanie do przyrządzania surówek i sałatek oraz jako element dekoracyjny do zimnych potraw o kontrastującym kolorze.
Ponieważ skórka papryki jest ciężko strawna, osobom chorym na wątrobę i dolegliwości przewodu pokarmowego podaje się paprykę bez skórki. W tym celu piecze się paprykę w piekarniku, obracając ją w różne strony. Kiedy skórka brązowieje, szybko przekłada się paprykę do garnka i przykrywa pokrywką na kilka minut, aby się „zaparzyła”. Następnie obiera się paprykę ze skórki, usuwa szypułkę i gniazda nasienne, płucze w zimnej wodzie. Poza walorami zdrowotnymi, pieczona papryka ma doskonały smak.

Tagi: papryka słodka, papryka ostra