Home / Surówki i sałatki z owoców / Sałatki i surówki z grejpfrutów
27 Marzec, 2016

Sałatki i surówki z grejpfrutów

Posted in : Surówki i sałatki z owoców on by : admin Tagi: , , ,

Grejpfruty są ulubionym owocem Amerykanów – jadają je codziennie, najczęściej na śniadanie. Owoce te przyspieszają przemianę materii, regulują trawienie, przeciwdziałają powstawaniu sklerozy, a ponadto są zasadotwórcze. Zawierają znaczny procent wody (około 91 %), a więc są niskokaloryczne, oraz mają dużo witaminy C i sporo witamin E i P. Są bardzo zdrowe, odświeżające.

Surówka z grejpfrutów
2 grejpfruty, 1/2 szklanki cukru pudru

Grejpfruty umyć, przekroić poziomo na dwie połówki. Miąższ oddzielić od skórki, zasypać cukrem pudrem, oziębić. Przyrządzić na 1/2 godziny przed podaniem.

Surówka z grejpfrutów z orzechami
2 grejpfruty, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki cukru pudru, 1 szklanka śmietanki

Grejpfruty umyć, przekroić na połowę, oddzielić miąższ od skórki, nie uszkadzając jej. Miąższ pokroić na małe cząstki, wymieszać z orzechami i 1 łyżką cukru pudru. Przygotowaną masą napełnić połówki skórek (z brzegami wyciętymi ozdobnie w ząbki). Ubić śmietankę z 2 łyżkami cukru. Przybrać nią grejpfruty.

Grejpfrut z brzoskwiniami i likierem
1 grejpfrut, 40 dag brzoskwiń, cukier puder, 2 kieliszki likieru

Grejpfrut umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Brzoskwinie umyć, usunąć pestki, pokroić w paski. Owoce wymieszać, posypać cukrem pudrem, skropić likierem, oziębić w chłodziarce. Podawać w szklanych pucharkach.
Uwaga. Zamiast brzoskwiń można użyć 2 soczyste gruszki.

Grejpfrut z pomarańczą w winie
1 grejpfrut, 1 pomarańcza, 1 duże winne jabłko, cukier puder, smażona skórka pomarańczowa, 2 łyżki posiekanych orzechów, 2 szklanki białego wina

Owoce umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem pudrem, wyłożyć do szklanej salaterki. Posypać posiekaną skórką pomarańczową i orzechami, zalać winem. Przyrządzić na 1/2 godziny przed podaniem.

Tagi: sklep z ziołami, pizza